Archief
Untitled Document

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Niks Niks

 

 


 


Centraal Museum Portret / Koos van der Sluys


(25 min) 133,9 Mb

Ellen Weijers: regie Rens Kamphuis: her-montage

Het Centraal Museum maakt ten behoeve van haar archief een serie interviews met kunstenaars uit de generatie die in de periode 50-er en 60-er jaren op hun hoogtepunt waren. Ellen Weijers en Ingmar Heytze maken de interviews. MEERtv bewerkt dit materiaal tot portretten van ongeveer een half uur. Koos van der Sluys is op 30 januari 1920 in Utrecht geboren. Van der Sluys kwam met de grafische technieken in aanraking op de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij samen met Karel Appel, Ger Lataster en Kurt Löb les kreeg van docent Brinks. "We vonden alles wat hij deed niks en hij vond alles wat wij deden niks en toen ik daar afstudeerde was ik dus geen steek verder".

Het werkelijke etsen, alle snufjes van het vak kwamen later. In 1962 leerde hij tijdens een verblijf in het atelier "Larourière et Frèlaut" in Parijs met kleur en aquatinten drukken. Daarmee maakte hij structuren, die herinnerden aan details uit mooie oude muren, boomschors en stenen. Erop voortbordurend werkte hij drie jaar lang aan zijn bekende Livre de Jade, Prenten in oplage bij Chinese gedichten, in het frans vertaald.

Een beetje provoceren is van der Sluys niet vreemd, ook niet in het eigen grafisch oeuvre, dat nog voortdurend verandert, onverwachte wendingen neemt, uitspraken doet en daarmee blijft verrassen. De vele tentoonstellingen die deze graficus in Utrecht en omgeving kreeg, waren nooit hetzelfde.

Deze film zal ook vanaf volgende week in het Centraal museum te zien zijn in het informatie centrum. Vanaf 21 oktober is in het Centraal Museum een kleine expositie van het werk van Koos van der Sluys, waaronder een paar etsen uit "Livre de Jade".

www.centraalmuseum.nl