Archief
Untitled Document

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Niks Niks

 

 


 


Centraal Museum Portret / Otto Hamer


(22 min) 105,6 Mb

Ellen Wijers
Henk van Voorst

De Utrechtse kunstgeschiedenis van de afgelopen eeuw is maar tot op zekere hoogte beschreven. Over de jaren twintig, waarin Gerrit Rietveld en zijn collega's van De Stijl zich ontwikkelden, is veel bekend. En ook van de jaren dertig, waarin Pyke Koch en J.H. Moesman hun debuut maakten, geven allerlei publicaties een behoorlijk goed beeld. De na-oorlogse periode echter, moet het nog grotendeels doen met van-horen-zeggen en andere mondelinge overleveringen.

Er is eigenlijk maar één boek, "Met stille trom" van Jan Juffermans, waarin deze periode aan bod komt. Ondanks (of misschien wel dankzij) het speculatieve karakter van dat boek, biedt het zicht op een schat aan onontgonnen onderzoeksmateriaal. Want in het kielzog van J.H. Moesman en de graficus Willem van Leusden ontwikkelden zich na de oorlog nieuwe generaties kunstenaars: Dirkje (toen nog William) Kuik, Peter Vos, Henc van Maarsseveen, Gerard van Rooij, Charles Donker, om er een paar te noemen. Deze generatie kunstenaars verkeert inmiddels een zekere staat van bejaardheid, maar kreeg in de officiële Utrechtse kunstgeschiedenis nog geen echte plek. We verwachten, dat het onderzoek naar hun leven en werk in de toekomst zal toenemen.

Om die reden heeft Ellen Weijers van het Centraal Museum het initiatief opgevat om met Ingar Heytze, de gewezen huisfilosoof van het museum, een reeks interviews met deze kunstenaars op video op te nemen.

www.centraalmuseum.nl