archief
Untitled Document

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Niks Niks

Column van Rogier

Heterofobie
Uitzending 174.
Rogier Ormeling: tekst
FAB: beeld

Iedereen lijdt aan heterofobie, oftewel angst voor het andere.

Heterofobie wordt opgeroepen door het gevoel dat men geen controle over de situatie heeft.
Heterofobie is een gevoel van ongemak dat mensen overvalt wanneer ze worden geconfronteerd met anderen met wie ze niet gemakkelijk kunnen communiceren, die zich niet op de vertrouwde manier gedragen.

Het politieke en religieuze radicalisme zouden we kunnen beschouwen als een extreme vorm van heterofobie.
De oorsprong van het radicale denken ligt in het waanidee dat men volledige controle over het eigen lot zou kunnen verkrijgen en dat het kwaad niet in iedereen schuilt maar alleen in de ander.
Wanneer men eenmaal overtuigd is van de gedachte dat de ander het kwaad belichaamt dan is de volgende stap dat men zich van het kwaad meent te kunnen verlossen door zich van de ander te ontdoen.

Om dat voor elkaar te krijgen moeten eerst de eigen morele remmingen worden uitgeschakeld. Dit gebeurt door de sociale afstand tot de ander zodanig te vergroten dat men in de ander niets gemeenschappelijks meer herkent maar hem als een inferieur en onmenselijk wezen beschouwt.

Als deze strategie van vervreemding zo succesvol is dat de weerloosheid van de ander geen beroep meer doet op het mededogen, dan kan men de ander met een schoon geweten uit de weg ruimen.

Het item bekijken


 

Zoeken in het archief van Rogier op:
Titel | Makers | Uitzendjaar

Vanaf 2001 geeft hij elke uitzending een persoonlijk commentaar op de wereld.
Rogier Ormeling, Publicist.

Apple QuickTime is benodigd om de
filmpjes te kunnen bekijken.