archief
Untitled Document

 

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Niks Niks

Column van Rogier

Veiligheid?
Uitzending 163.
Rogier Ormeling: tekst
Adrian Noviar: beeld

Aangezien China haar status als grootmacht ook in militair opzicht wil laten gelden is het in toenemende mate bezig om zich te bewapenen.
En of de Verenigde Staten en Europa dat nu willen of niet, Iran zal binnen afzienbare tijd over een kernbom beschikken.
Ook andere landen zullen in de nabije toekomst tot de kernmogendheden gaan behoren.

Er is n eigenschap die alle mensen gemeen hebben: een aanhoudende en rusteloze begeerte naar macht en nog meer macht die pas eindigt met de dood, zo luidt een beroemde passage van de 17e eeuwse politieke filosoof Thomas Hobbes.
Deze onverzadigbare machtshonger was volgens hem overigens niet het gevolg van het feit dat mensen niet over het vermogen beschikten om tevreden te zijn met een beperkte hoeveelheid macht.

De oorzaak lag volgens hem hierin dat mensen zichzelf geen behoorlijk bestaan kunnen garanderen wanneer ze hun macht niet uitbreiden.
Er zijn immers altijd anderen die hun macht wl uitbreiden, en dus is men uit zelfverdediging genoodzaakt om zelf ook naar meer macht te streven.
Wie zijn macht niet uitbreidt loopt de kans deze geheel te verliezen en volledig overheerst te worden. En zo blijven de naties dus eeuwig verwikkeld in een naakte
machtstrijd en gevangen in een wapenwedloop.

Helaas leert de geschiedenis dat alle systemen die bedoeld zijn om veiligheid te verschaffen meestal leiden tot nieuwe terreur.

Het item bekijken


 

Zoeken in het archief van Rogier op:
Titel | Makers | Uitzendjaar

Vanaf 2001 geeft hij elke uitzending een persoonlijk commentaar op de wereld.
Rogier Ormeling, Publicist.

Apple QuickTime is benodigd om de
filmpjes te kunnen bekijken.